Iri Hati & Sakit Hati

assalammualaikum, pagi ni aku tetibe rase ade idea pulak nak update blog.. haha okeyh adik2 hari ni akak nabila nak ajar penggunaan bahasa melayu utk semua. bhaha tak mcm KOYA pula. tade, sebenarnye aku nak korang tahu perbezaan IRI HATI & SAKIT HATI. adakah perasaan dua2 ni terjadi pada aku? law aku ade rase pape pon, aku mls la nak bagitahu kat org, nnt ade org tak puas hati pula. so aku takde dlm situasi ini. okey adik2 kite mulakan kelas,


IRI HATI- ditafsirkan sebagai perasaan yang tidak senang dengan kelebihan orang lain, atau boleh di sinonimkan lagi dgn rase cemburu dan dengki.

SAKIT HATI- bererti perbuatan yang menyinggung perasaan sehinggakan membuat orang terlalu marah.


okey, korang faham tak ape yg di maksudkan dengan perbezaan di atas. oke, sampai sini je idea aku yang aku nak post utk entry kali ni.....

8 comments:

  1. tenkiu kaka bella . sy dah dapat pembelajaran yang berkesan hari ni . jadi sy tulis dalam report sy arini ape y kaka bella aja ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, bgus pon.... oke, tulis, jgn tak tulis.

      Delete
  2. hehe..ni entry mmg pelik la..hehe..=p

    ReplyDelete
  3. hehe.. makan hati cmne ckgu??hihi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan hati ni pula mcm perkara sedih atau pun pergaduhan sehingga kite memendam perkara itu seorang diri.

      Delete

nabila's official blog since 2010❤